سفارش تبلیغ
صبا ویژن

***نسیم معرفت***

ذِی طُویَ

«طوی» در لغت به معنای پیچیدن و در نوردیدن است و برخی از مشتقات آن (چون «طایه») به سرزمین هموار و صخره ‏های بزرگ در ریگزارهای پهناور گفته می‏شود. [1] .
«ذی طوی» در یک فرسخی مکه، و در داخل حرم قرار دارد و از آنجا خانه ‏های مکه دیده می‏شود. [2] .
در برخی روایات از آن به عنوان جایگاه حضرت مهدی‏ علیه السلام در دوران غیبت یاد شده است. عیاشی به سند خود از عبدالاعلی حلبی آورده است: حضرت ابوجعفر امام باقرعلیه السلام فرمود: «به ناچار صاحب این امر را در یکی از این دره ‏ها غیبتی خواهد بود [و] با دست خود به سوی ذی طوی اشاره فرمود». [3] .
و در بعضی دیگر از روایات آمده است: حضرت قبل از ظهور و در آستانه قیام در ذی طوی به سر می‏برد. امام باقرعلیه السلام می‏فرماید: «قائم ‏علیه السلام آن روز (ظهور) را در «ذی طوی» در حال انتظار با 313 نفر به تعداد اهل بدر، به سر می‏برد، تا پشتش را به حجرالاسود تکیه داده پرچم بر افراشته را به اهتزاز در آورد». [4] .
و امام صادق ‏علیه السلام نیز در این رابطه می‏فرماید: «گویی قائم‏ علیه السلام را با چشم خود می‏بینم که با پاهای برهنه در «ذی طوی» سرِ پا ایستاده؛ همانند حضرت موسی ‏علیه السلام نگران و منتظر است که به مقام [ابراهیم] بیاید و دعوت خود را اعلام نماید». [5] .
در فرازی از دعای ندبه می‏خوانیم: «ای کاش می‏دانستم که در کجا مسکن گزیده ‏ای؟ یا کدامین سرزمین تو را در آغوش کشیده؟ آیا در کوه رضوی هستی؟ یا در ذی طوی؟»
آنچه گفتنی است اینکه: «ارتباط آن حضرت با این دو مکان، مانند ارتباط ایشان با سایر اماکن مقدس و متبرکه دیگر است که پرستش و عبادت خدا در آن اماکن فضیلت دارد؛ مثل مسجدالحرام، مسجد مدینه طیبه، مشهد حسینی، مسجد کوفه و مسجد سهله، معلوم شده است حضرت در این مکان‏ها رفت و آمد دارند و این دو مکان را نیز به واسطه همین دو خصوصیت در دعای ندبه نام می‏برند؛ کوه رضوی نیز یکی از مقامات آن حضرت و اماکنی است که گاهی به آنجا تشریف می‏بردند. [6] .

پی نوشت ها:
[1] احمدبن فارس، معجم مقاییس اللغة، ج 3، ص 430.
[2] مجمع‏البحرین، ج 1، ص 279.
[3] الغیبة، ص 264، ح 30.
[4] همان، ص 448.
[5] بحارالانوار، ج 52، ص 385.
[6] کتاب الغیبة، ص 103، فروغ ولایت در دعای ندبه، ص 40.

منبع: دانشنامه مهدویت

http://www.ashoora.ir/%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D9%85%D9%87%D8%AF%D9%88%DB%8C%D8%AA/article/274.html




تاریخ : شنبه 94/9/7 | 11:27 صبح | نویسنده : سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی | نظر


  • paper | رپورتاژآگهی | فال تاروت چهار کارتی
  • فروش رپورتاژ | بک لینک دائمی